sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Maailman synty villapaita

Näin ennen vappua kauniin villapaidan kuvan ja päätin neuloa sen itse värjäämistäni langoista.


Lanka: Novita 7-veljestä itse kasvivärjättynä
Puikot: 3½ ja 4½ pyöröt
Langankulutus: 549g


Kun tulostin ohjeen siinä ei vielä ollut neuletiheyttä (nyt on). Tämä oli haaste, koska käsialani on löysää. Päätin kuitenkin aloittaa ihan varmuuden vuoksi neuleen kaula-aukolta, mikä oli enemmän kuin hyvä asia!

Aloin neuloa koon L mukaan, mutta vaihdoin punaisen langan kohdalla silmukkamäärän 224 eli neuloin 7 kuviota. Vaalean sinisen alussa silmukoita oli 240 eli neuloin 30 kuviota. Hihat neuloin 52 mukaan + 10 silmukkaa kainaloon. Kuitenkin lisäsin vielä muutaman silmukan ja alussa silmukoita oli 68. Kavensin joka 7. jälkeen ja lopulta silmukoita oli 48.
Vartalossa silmukoita oli 68 etu- ja takapuolella eli yhteensä 136. Lisää tuli kainaloiden alta. Tein lantioon hieman levennystä 4 kertaa sivuilla eli yhteensä 144 silmukkaa päättelin. Lisäksi neuloin ohjetta hieman pidemmän helman.


Mitä värejä sitten käytin paitaani?
Kuviot ovat seuraavilla neulottu: tumman sininen kaula-aukolla marja-aronian jälkiväri, vihreä punasipulin kuorta, punainen seitikkiä ja vaaleansininen lubiinin kukkien 1. jälkivärillä (kylmävärjäys).
Aloitin pohjavärin neulomisen saniaisella, punasipulin kaverina kielon jälkiväri, kääpä, jättibalsami, kahvin jälkiväri, kielo ja lepänkuori. Hihoissa on saniainen ja kielo. Resoreissa käytin mataran juurta.

Ensimmäisen vartalon värinvaihdon kuvion jälkeen unohdin raidoittaa mikä hieman jälkikäteen harmittaa. Kuitenkin muistin raidoituksen jatkossa ja hihansuissa. Neuloin hihat ensin ennen vartaloa. Se helpotti huomattavasti sovittamista.

Alla kuva varjossa otettuna:

Mitä tekisin toisin?
Jos ei olisi ollut vappua ennen niin kamala kuume aloittaa paitaa neulomaan, olisin selvittänyt neuletiheyttä tarkemmin. Kuvioiden kanssa oli todella paljon säätämistä ja laskemista. Onneksi paidan neuloin ylhäältä alaspäin niin sovittaminen oli paljon helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti